CTET English Pedagogy Questions with Answers | MCQ

Telegram Channel > Join Now

CTET English Pedagogy Questions with Answers: English pedagogy is one of the common sections of Teacher Eligibility Test (CTET and State TET). In this article we have provided some selective (English pedagogy questions with answers for CTET and TET. Which are very much expected to be asked in the upcoming exams.

English pedagogy for ctet, English language is a compulsory section of CTET and TET exams. Some questions are asked from content area and some questions are asked from English pedagogy. So you need to prepare yourself well to master wide area of English pedagogy objectives questions. Please visit to know the Eligibility Criteria for CTET.

Here we provide some important pedagogy for English questions with answers. Which may help you for better preparation for CTET & State TET exams.

English Pedagogy Questions with Answers for CTET

Q.1 Which language skills are receptive?

  1. Listening & speaking
  2. Listening & reading
  3. Writing & listening
  4. Speaking & reading

Answer: (b) Listening & reading: these two skills are receptive in nature. The other two language skills, speaking and writing are productive skill because we express or produce our ideas by speaking or writing.

Q.2 Grammar Translation method stresses on?

  1. Fluency
  2. Appropriateness
  3. Accuracy
  4. Listening skill

Answer: c) accuracy. Grammar Translation Method is an old classical method using from classical time. Is focuses on accuracy. Please visit to know Grammar translation method in details.

Q3. Children can best learn a language when they have?

  1. Good textbook
  2. Proficient language teacher
  3. Inhibition
  4. Motivation

Answer: d) Motivation. That is why a good teacher motivates the learners. Read also: criteria of good teaching.

Q.4 Study of meaning in a language is known as?

  1. syntax
  2. semantics
  3. morphology
  4. linguistics

Answer: b) semantics. Semantics studies about the meanings of words. Here you should remember syntax is the study of sentences structure and forms of sentences. And morphology deals mainly with the formation of words.

Q5. Which one of the following is considered as a great deterrent to learning English language?

  1. English is a difficult language to learn.
  2.  English has a vast vocabulary.
  3. Lack of opportunity for pupils to listen and use English outside classroom.
  4. English phonemes are unscrupulous

Answer: c) Lack of opportunity for pupils to listen and use English outside classroom. Because English language become more fluent and confidence when it also practice even outside of classroom environment too.

English Pedagogy MCQ

Q.6. There are 44 sounds in English. Out of these how may sounds are vowels and how many consonants respectively?

  1. 20, 24
  2. 5,39
  3. 22,22
  4. 10,34

Answer: a) 20,24 . There are 44 sounds in English language among them 20 vowel sounds.

Explanation: Which are further divided into two: one is pure vowels which are 12 and diphthongs which are 8. So total vowels in English sound are 20 and the remaining 24 is consonants.

Q7. Etymology is a:

  1. Science of pedagogy
  2. Study of the meaning of words
  3. Science of knowing the origin of the word.
  4. Study of language

Answer: c) Science of knowing the origin of the word.

Explanation: etymology is a branch of linguistics which concerns with the history and origins of words.

Q.8 Dr. West method lays stress on…?

  1. Listening
  2. Speaking
  3. Reading
  4. Writing

Answer: c) reading

Explanation: Dr. West was the propounded of new method which is famously known as Dr. West method. Which promote silent reading it was a revolt against direct method. This method also calls as reading method or textbook method.

Q.9 lesson plan is an example for..?

  1. Long term plan
  2. Mid term plan
  3. Short term plan
  4. Half yearly plan

Answer: c) Short term plan

Explanation: a lesson plan is made by teacher for everyday teaching. According to this lesson plan teacher presents his/her lecture which is very effective. And it is a short term plan.

Q10. Example of authentic material is..?

  1. English reader
  2. Supplementary reader
  3. Newspaper
  4. All of the above

Answer: c) newspaper: newspaper is considered as a real or authentic material.

Q11. The method of teaching English adopted at present in school curriculum is…?

  1. formative correlation approach
  2. functional communicative approach
  3. function corrective approach
  4. figurative comprehensive approach

Answer: b) functional communicative approach

Q12. Direct method is also known as…?

  1. natural method
  2. inductive approach
  3. indirect approach
  4. all of the above

Answer: a) natural method

Explanation: direct method is also known as natural method of teaching. In this method there is no use of mother tongue. Students learn English language in a natural way. Please visit to know Direct Method of Teaching English.

Q13. Language accusation occurs only when..?

  1. The child absorbs the language without conscious attention.
  2. child is taught the rules of grammar
  3. The child has exposure to the language
  4. Child is given a reward

Answer: c) The child has exposure to the language.

Explanation: there is a difference between language learning and accusation. Accusation occurs when child has given enough exposure to the language.

Q14. Comprehensive evaluation refers to assessment of..?

  1. Co-curricular activities
  2. Academic subjects
  3. Both scholastics and co-scholastic areas
  4. Summative assessment text

Answer: C) Both scholastics and co-scholastic areas. (Comprehensive evaluation tries to assess to evaluate all aspects of a learners while present at schools. So it assess scholastics as well as co-scholastics areas)

Q15. Story telling to young learners is primarily mean for improvement their…

  1. Writing skill
  2. Speaking skill
  3. Listening skill
  4. Reading skill

Answer: listening skill (telling story also helps to build a good character of children)

Q15. Formative assessment is assessment of learning…?

  1. Of learning
  2. At learning
  3. In learning
  4. For learning

Answer: d) for leaning

Q16. The material used by a teacher to make his reaching very effective is called?

  1. Teaching method
  2. Or Teaching strategies
  3. Teaching learning material
  4. None of the above

Answer: c) teaching learning material (a teacher uses various teaching learning materials like charts, models, etc to make his teaching effective.)

Q17. Which of the following statesmen are correct?
  1. While all formative tasks are meant for improving teaching learning, some are used for assessment too.
  2. Formative assessment helps us to grade students into good, average and poor.
  3. All formative tasks are meant for assessment.
  4. Formative assessment, to be effective, must be conducted only after teaching a lesson.

Answer: a) While all formative tasks are meant for improving teaching learning, some are used for assessment too.

Q18.brainstorming means..?

  1. To collect all kind of ideas on a topic
  2. To do some mental exercise
  3. Make effort to understand something
  4. To give some king of stimulus to the brain

Answer: a) To collect all kind of ideas on a topic (brainstorming is generating ideas and knowledge to solve a particular issue. Here collects all kinds of ideas on a topic to solve the problem.

Here we have share some important english pedagogy questions (MCQs) with answers. To know more please visit: Here ctet notice

  • Important books specially for CTET
  1. Child Development | Eighth Edition | By Pearson
  2. CTET Success Master Paper 1 for Class 1 to 5 for 2024 Exams
  3. CTET Success Master Maths and Science Paper 2 for Class 6 to 8 for 2024 Exams

1 thought on “CTET English Pedagogy Questions with Answers | MCQ”

Leave a Comment

error: Content is protected !!