English Pedagogy Objective Questions for CTET

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now

English Pedagogy Objective Questions: English pedagogy of language teaching is the study of the methods and activities of language teaching.  English pedagogy is an important section of ctet syllabus this sections contains 30 marks 15 marks from grammar section and 15 marks from pedagogy part. You need to master this pedagogy section to qualify any teaching examination like Central Teacher Eligibility Test (CTET), OR State Eligibility Test with good marks.

In this particular article we will provide most important questions from English Pedagogy Objective Questions, which are frequently asked in teaching exam. Particularly in CTET , STATE TET. Check these important questions and boost your confidence.

  • Suggested Article

English pedagogy objective questions

Following are the most important English Pedagogy Objective Questions

Q1  Most of our walking time goes in:

  1. Listening
  2. Speaking
  3. Writing
  4. Reading

Answer: speaking

Explaination: among the four skills of English language. Speaking and listening skills can be used by illiterate peoples also. No criteria are requiring for these two skills. And speaking is such a skill that everyone use even while walking. Speaking is a productive skill.

Q2. Intensive reading involves reading……texts for detailed information.

a) Shorter

b) Longer

c) Medium

d) Critical

Answer:  shorter

Explanation: Intensive reading refers to the reading to the shorter text for detain information which emphasis of specific understanding. Intensive reading also called close reading for example when you read a service’s terms and condition you read in details with understanding in each specific point.

Q3. The information which is transferred to the receiver has to be interpreted this process is called….

  1. Opening
  2. Closing
  3. Decoding
  4. Encoding

Answer: decoding

Explanation:  communication process involves the sender, the message, medium and the receiver. The sender is an encoder of message and the receiver who  receives the message and interprets the meaning of the message. So the process that  receiver interpret the message is called decoding.

Q4. The most effective tool to assess values and attitude of learners is

  1. Anecdotal record
  2. Portfolio
  3. Unit test
  4. Summative test

Answer: portfolio

Explanation: portfolio is a systematic collection of the student’s works which shows growth over time. Portfolio assessment helps to assess the learner’s attitude and values in an effective ways.

Q5. As English teacher after completing a chapter from the textbook asks questions based on the text to

  1. Maintain class discipline
  2. Keep students busy as the chapter is complete
  3. Attract student’s attention
  4. Know their comprehension

Answer: know their comprehension

CTET English Pedagogy MCQs

Q6. For students to gain language skills from textbooks, the text book learning should

  1. correlate with assessment and achievement
  2. lead to using the text book sparingly
  3. expose them to more literary reading
  4. Become more cost-effective compared to technologically supported course.

Answer: correlate with assessment and achievement

Q7. How can a person correctly communicate?

  1. Speaking
  2. Email
  3. Text message
  4. All of the above

Answer: all of the above

Q1O. What is communication without words?

  1. There is no communication without words
  2. Non verbal communication
  3. Telepathy
  4. Sign language

Answer: b

Explanation: non-verbal communication is a type of communication that includes facial expression, gestures etc. non verbal communication is without words.

Q11. As a sympathetic listener, you should  consider the message from the point of view of:

  1. Audience
  2. Speaker
  3. Others
  4. Yourself

Answer: b

Q12. Listening and hearing refers to….

  1. Different things
  2. Mental and physical acts, respectively
  3. The same things
  4. A specific act vs general act

Answer: b

Q13. Which is not a language skill…?

  1. Listening
  2. Reading
  3. Hearing
  4. Writing

Answer: c

Q14.what is the meaning Metalinguistic?

  1. Capacity to think and talk about language
  2. Capacity to produce distinctive sounds
  3. Ability to learn language
  4. Understanding the mapping principle of sounds and meaning

Answer: a (metalanguage is ability to think & talk about language.

Q15. Identify the sequence of language skills

  1. Listening reading precedes writing and speaking
  2. Listening speaking precedes reading and writing
  3. Speaking and writing precedes listening and reading
  4. Speaking listening precedes reading and writing

Answer: b (the correct sequence of language skill is Listening speaking reading and writing in short LSRW. So listening speaking precedes reading and writing.)

Q16. Which one is correct about teaching learning material?

  1. Teaching learning material includes the contents of the text.
  2. The teaching learning material should suit the learner’s mental age.
  3. Teaching learning material should be interesting to the learners.
  4. The teaching learning material is not an aid to the teacher.

Answer: c

Q17.The main purpose of teaching of teaching language is:

  1. To acquire elements of language
  2. Express one’s ideas
  3. Develop communicative competence
  4. To master its grammar and vocabulary

Answer: c

Q18. What is brain storming?

  1. to collect all kinds of ideas on a topic
  2. doing some mental exercise
  3. to make effort to understand something
  4. giving some kind of stimulus to the brain

Answer: a

Q19. Learning a language is a….

  1. instant process
  2. gradual process
  3. last process
  4. all of the above

Answer: b

Q20. Flower and Hayes regarded the following one of the skills as “problem-creating and solving skill”  

  1. listening
  2. speaking
  3. writing
  4. reading

Answer: d writing

Here are the most expectedEnglish Pedagogy Objective Questions. check the link for more MCQs

  • English Pedagogy Most Expected Questions with Explanation
  • MCQ on Teaching Learning Process
  • Types of Evaluation in Education

  • Important books Specially for CTET Examination
  1. Child Development | Eighth Edition | By Pearson
  2. CTET Success Master Paper 1 for Class 1 to 5 for 2021 Exams
  3. CTET Success Master Maths and Science Paper 2 for Class 6 to 8 for 2021 Exams

error: Content is protected !!